Elektronische sigaret: alles wat u moet weten

Elektronische sigaret: alles wat u moet weten

De oorspronkelijke naam is "Ecig" dat is Elektronische Sigaret, zijn eerste ontwerp komt uit China dateert van 2007, hoewel het gebruik van een belangrijk andere productietechniek dan deze die in de huidige versies op de markt wordt gebruikt.

Ondertussen al goed ingeburgerd

Het is de inmiddels gangbare elektronische sigaret die de gewoonten van de Nederlanders en de Belgen –, maar in werkelijkheid geldt dit voor de hele planeet – over de traditionele sigarettenconsumptie radicaal verandert.

Stoppen met roken

Berekend is dat op een steekproef van veertig rokers die niet wilden stoppen, is aangetoond hoe de invoering van de e-sigaret heeft geleid tot een drastische vermindering van het verbruik van traditionele sigaretten met ongeveer 55%. Een belangrijk cijfer met een groot effect en interesse.

De elektronische sigaret: hoe ziet die eruit

De werking van de e-sigaret is vrij eenvoudig: een vaporizer op batterijen besproeit een oplossing van water, propyleen, glycerol en eventueel nicotine die kan worden gearomatiseerd.

Het effect dat wordt verkregen is absoluut vergelijkbaar met wat je voelt tijdens het inademen van traditionele sigarettenrook, maar het element van echte diversificatie ligt in de afwezigheid van het verbrandingsproces dat de basis vormt voor de rookproductie van de gewone sigaret.

Minder teerproductie

Het is in feite de verbranding die door zijn residuen in de eerste plaats teer produceert, de meeste kankerverwekkende stoffen die zich in de sigaret bevinden. Nicotine is in feite een schadelijke stof, maar het "doelwit" is neurologisch, het tast vooral de hersenen aan, werkt op een manier die bijna gelijk is aan een stimulerend middel en geeft daardoor psychische afhankelijkheid.

De echte vermenigvuldigingsfactor bij de vorming van tumoren in het lichaam van rokers is in feite de teer en benzeen die door de verbranding van tabak worden geproduceerd.

Toch minder schadelijk

Uit wat hierboven is samengevat, blijkt dat de elektronische sigaret veel minder schadelijk kan worden beschouwd dan de traditionele sigaret en daarom wordt hij ook positief beoordeeld door de verenigingen die het roken bestrijden en door veel artsen.

Het is inderdaad een krachtig afschrikmiddel tegen tabaksrook en een nuttig instrument voor degenen die willen stoppen met roken.

De aanwezigheid van nicotine kan dan geleidelijk worden verminderd tot het volledig verdwijnt, wat het ook mogelijk maakt om de verslaving te bestrijden.

De e-sigaret heeft maar een korte geschiedenis

Het is echter nodig om te zeggen dat de geschiedenis van e-sigaret extreem kort is, omdat deze zich recent heeft verspreid, en om deze reden zijn er niet genoeg wetenschappelijke bevindingen om te kunnen zeggen dat het "absoluut" onschadelijk is, natuurlijk na aftrek van de aanwezigheid van nicotine. Roken.nl biedt alle e-liquids aan zowel met als zonder nicotine.

De meeste van de tot nu toe uitgevoerde studies lijken echter positieve resultaten te hebben. Maar er is geen gebrek aan onenigheid in deze zin en het is zeker niet juist om te zeggen dat het gebruik ervan gelijk staat aan het helemaal niet roken.

Hoeveel kost een elektronische sigaret

De elektronische sigaret is samengesteld uit verschillende elementen voor elk waarvan er verschillende soorten, kwaliteiten, versies met verschillende prijzen zijn. Het is in ieder geval duidelijk dat de besparing die voortvloeit uit het gebruik van de e-sigaret recht evenredig is met het aantal pakjes per dag dat je vroeger rookte.

Een middelgrote elektronische sigaret, waarvan de verpakking meestal een paar eenheden bevat en de batterijlader kost tussen de vijftig en honderd euro, afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp. Naast eventuele reserveonderdelen is het ook nodig om navullingen, de zogenoemde e-liquids aan te schaffen, waarvan de duur uiteraard afhankelijk is van de intensiteit van het gebruik. Een oplaadbeurt, wel of niet met nicotine, kost ongeveer tien euro en bij meer frequente rokers kan het een week of wat meegaan.

Daarom kan, met uitzondering van de basisinvestering, zeker worden gesteld dat de "echte" kosten op de middellange/lange termijn lager zijn.

Zie ook: solas fakkels