Kunstgras

Wat is kunstgras?
Kunstgras is gras dat kunstmatig geproduceerd is als alternatief voor de natuurlijke grasmat. De kunstgrasmatten bestaan tegenwoordig in veel verschillende kwaliteiten en looks. Tegenwoordig is het kunstgras niet of nauwelijks nog te onderscheiden van echt gras. Er zijn veel verschillende manieren en materialen waarmee kunstgras gemaakt wordt. Mede hierdoor kunnen er grote verschillen in prijzen zijn tussen de verschillende matten. De belangrijkste elementen die van invloed zijn op de kwaliteit en de prijs zijn het vezeltype, de backing, het gewicht en de hoogte. De verschillende vezels die gebruikt worden zijn polyethyleen en polypropyleen. De eerste is de meest gebruikte vezel, omdat deze minder snel verkleurd in de zon en relatief duurzaam is. Daarentegen staat polypropyleen bekend als een vezel die de grasmat een goed volume geeft. De backing wordt ook wel het tuftdoek (de primaire laag) en de tuftlock (de secundaire laag) genoemd. Dit zijn de doeken waar de vezels in bevestigd zijn. Hierbij geldt: des te meer lagen des te beter de kwaliteit en duurzaamheid van de mat. Een hogere dichtheid zorgt ook voor een hogere kwaliteit, doordat er meer grasvezels per vierkante meter zijn bevestigd.

Waarom kunstgras?
Kunstgras blijft het hele jaar groen en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Dat maakt kunstgras kopen een goede optie voor wie graag een groene tuin heeft, maar niet de mogelijkheid heeft veel onderhoudswerkzaamheden uit te voeren in zijn of haar tuin. Daarnaast is kunstgras slijtvaster dan natuurgras, bijvoorbeeld wanneer er veel op de grasmat gespeeld of gelopen wordt. Ook vindt er bij kunstgrasmatten nauwelijks verkleuring door de zon plaats. Waar natuurgras dat zich veelal in de schaduw bevindt snel geel wordt, blijft het kunstgras groen. Een nadeel van kunstgras is dat het leggen van de matten duurder is dan het leggen van echte graszoden. Daarentegen zijn de kosten voor het onderhoud van kunstgras lager dan voor het onderhouden van de graszoden. De natuurlijke grasmat moet immers meermaals gemaaid en gevoed worden, terwijl dit bij een kunstgrasmat natuurlijk niet nodig is. Daarnaast gaat kunstgras lang mee en is er vaak een lange garantie op de matten.


Welk kunstgras past bij mij?
Voordat je kunstgras koopt is het belangrijk te bepalen wat je wensen zijn en waar het gras moet komen te liggen. Is dit bijvoorbeeld de tuin, het balkon of het dakterras? Voor de verschillende plekken zijn verschillende soorten kunstgras geschikt. Wordt er bijvoorbeeld veelvuldig en intensief gebruik gemaakt van de grasmat, ga dan liever voor een sterke kwaliteit mat. Deze zijn vaak iets dikker en zorgen zo voor extra stevigheid en het behoud van een mooie, groene mat. Behalve de keuze in prijsklasse en kwaliteit, is er ook een ruime keuze in kleur. Men kan bijvoorbeeld kiezen tussen verschillende tinten groen en een gemêleerde of egale grasmat.

Kunstgras kopen: waar moet ik op letten?
Bij het kopen van kunstgras is het belangrijk te letten op de samenstelling van het gras en de behaalde veiligheidstesten. Daarnaast zijn ook duurzaamheid, gewicht en uiterlijk niet onbelangrijk. Wil je de grasmat bijvoorbeeld op het balkon van je flatje plaatsen? Ga dan liever voor een lichtere versie. Natuurlijk is ook de prijs cruciaal. Deze prijs hangt niet alleen af van bijvoorbeeld de kwaliteit of het aantal vierkante meters, maar ook van het plaatsen. Je kunt de mat namelijk laten plaatsen of zelf plaatsen. Zelf plaatsen is goedkoper, maar wanneer je twee linkerhanden hebt of gewoon een professioneel geplaatste mat wilt, laat hem dan plaatsen door een specialist. Wanneer je de grasmat zelf plaatst, let er dan op dat je het juiste gereedschap in huis hebt en dat regenwater kan afvloeien.