Decoupeerzaagjes


Een decoupeerzaagje , ook wel wipzaag genoemd, is een kort zaagblad dat door middel van een elektromotor in een decoupeerzaagmachine op en neer wordt bewogen. Met een decoupeerzaag kunnen bijvoorbeeld cirkels uit verschillende soorten materialen gezaagd worden. Ook kunnen decoupeerzagen hoeken afronden en onregelmatige vormen uit plaatmateriaal zagen. Bij het gebruiken van decoupeerdagen dient er rekening gehouden te worden met een aantal factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld voor verschillende soorten materiaal verschillende zagen, ook zal er rekening gehouden moeten worden met het soort materiaal waarin gezaagd wordt. De verschillende decoupeerzagen zullen hieronder worden toegelicht:

Decoupeerzaagjes voor metaal
Decoupeerzagen voor metaal zijn er in verschillende soorten. De zagen worden verdeeld in lengte, dikte en grofheid van de vertanding. De grofheid van de zagen wordt aangegeven met de term ‘TPI'. Dit betekend ‘tanden per inch'. Met een decoupeerzaag met een hoge TPI kun je zagen in dun werk, en hiermee is het dan ook mogelijk om bochten mee te zagen. Een decoupeerzaag met een lage TPI kan gebruikt worden voor het dikkere zaagwerk.

Decoupeerzaagjes voor hout
Voor hout zijn er weer andere decoupeerzagen dan voor metaal. Er wordt bij deze zagen onderscheidt gemaakt in zachthout en hardhout, maar ook is er net zoals bij de decoupeerzagen voor metaal verschil in lengte, dikte en grofheid van de vertanding. Een grovere vertanding is geschikt voor hardhout en een decoupeerzaag met een hoge TPI kan gebruikt worden voor zachthout.

Decoupeerzaagjes voor laminaat en PVC
Verder zijn er nog speciale decoupeerzagen voor laminaat en decoupeerzagen voor PVC. Ook hierbij is er verschil in lengte, dikte en grofheid van de vertanding.

Universele decoupeerzagen
Wanneer er decoupeerzagen nodig zijn voor meerdere klussen, kan er gekozen worden voor universele decoupeerzagen. Deze zaagjes zijn geschikt voor verschillende soorten materialen, maar is het beste te gebruiken bij de materialen metaal en hout. Door de onregelmatige vertanding zijn deze zagen geschikt voor werkstukken waarbij de materiaaldikte varieert.

Aansluiting decoupeerzagen
De aansluiting van de decoupeerzagen hebben bij de meeste bedrijven een T aansluiting. De reden hiervoor is dat decoupeerzagen die werken met een U aansluiting ook de T aansluiting kunnen gebruiken. Er bestaan ook decoupeerzagen met een U aansluiting, maar deze worden niet bij elke winkel of webshop verkocht.

Levensduur decoupeerzagen
Het is natuurlijk van allergrootste belang om op een juiste manier om te gaan met de decoupeerzagen. Wanneer er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt, kan de levensduur van de decoupeerzagen erg kort zijn. Een decoupeerzaag wordt tijdens het gebruiken enorm warm en kan daardoor verbranden. Wanneer er in hard materiaal gezaagd wordt, zal het toerental verlaagd moeten worden zodat de zagen niet verbanden. Door hier rekening mee te houden gaan de decoupeerzagen een stuk langer mee.

Deze decoupeerzagen voor verschillende soorten materialen zijn te verkrijgen bij Boorkopen.nl. Bent u buiten decoupeerzagen nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld materialen zoals hout of metaal? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. Op deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.