Finasteride gebruiken als topsporter, mag dat?

Haaruitval komt bij allerlei mannen voor, en dus mag je ook topsporters aan het lijstje toevoegen van lotgenoten. Als sporter, en zeker als je professioneel competitief meedoet, moet je er wel van verzekerd zijn dat het geen verboden middel waarbij gebruik kan resulteren in een schorsing en je wel kunt fluiten naar de rest van het seizoen en ene eventuele prijs. Dan is al het harde werk voor niets geweest!

De invloed van finasteride op sportprestaties

Finasteride is zo'n middel dat gebruikt wordt tegen haaruitval, en doet zijn werk goed. Dat is ondertussen wel duidelijk. Minder duidelijkheid was er echter over de invloed van finasteride op sportprestaties. Het middel heeft zelfs op de verboden lijst gestaan, maar waarom eigenlijk?

Om te begrijpen waarom men enige tijd dacht dat het sportprestaties zou bevorderen en dus als doping aangemerkt kan worden, moet je de werking van deze haarpil weten.

Deze haarpillen, zowel 1 mg als 5 mg pillen, bevatten een werkzame stof genaamd finasteride. Deze stof zorgt ervoor dat het enzym verantwoordelijk voor de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron gehindert wordt. De laatstgenoemde is de boosdoener en zorgt ervoor dat je haaruitvalt. Echter, het gevolg is dat je meer testosteron overhoudt, en de gedachte was dat dit je beter zou doen presteren als sporter.

Op dit moment van schrijven is finasteride niet meer verboden in de sport. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat de toename van testosteron wel significant is maar in omvang zeer beperkt en dus de sportprestaties niet significant bevordert.

Heb jij als sporter last van haaruitval en wil je er iets aan doen? Dan kun je gerust als sporter finasteride kopen online zonder bang te zijn dat je binnenkort een schorsing aan je broek hebt hangen. Go for it!