Nederland massaal aan de dashcam

Dashcams worden een steeds belangrijker onderdeel van het dagelijkse verkeer en onder weggebruikers in Europa. Een dashcam is een soort cameraatje die op je voorruit hangt en die filmt wat er voor en/of achter je op de weg gebeurt. Naar schatting rijden inmiddels zo'n 400.000 mensen met zo'n dashcam in hun auto en dit aantal groeit maandelijks.

Een veelgehoord argument voor het gebruik van een dashcam is dat altijd een objectieve getuige aanwezig is die alles registreert. De dashcam staat altijd aan en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De beelden kun je vervolgens direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Een ander groot voordeel is dat je waarschijnlijk veel voorzichtiger gaat rijden als je aan het filmen bent of als je weet dat de kans groot is dat je wordt gefilmd. Het gebruik van een dashcam kan daarom ook aanzienlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Zelf een dashcam kopen? Ze zijn er in allerlei typen en uitvoeringen. Wij raden meestal aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €75. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

In België hebben weggebruikers de dashcam ook helemaal uitgevonden en worden ze massaal gebruikt. Gelukkig laat de wetgeving het gebruik in deze landen - en in vrijwel alle Europese landen - ook gewoon toe. Enkel in Duitsland, Oostenrijk en Portugal is het gebruik in Europa momenteel verboden en staat er hoge boetes op het gebruik ervan.